Viltkött från Viltmarken AB
Vårt motto är kvalité istället för kvantitet. Ett djur från oss har hängt minst 14 dagar om inte annat avtalats. Det betyder att du får ett smakrikt kött som inte krymper i stekpannan. Det beror på att en hel del vätska lämnar kroppen vid hängmörningen istället för i stekpannan. Vi föredrar att ta ett högre pris med lägre vätskehalt i köttet än tvärt om!
Vi köper vilt från utvalda leverantörer som vi betalar ett högt pris för. Det är jägare och gårdar som vårdar viltet som ett livsmedel redan i skogen. I gengäld får du och jag ett kött som vi vet vad det varit med om från början till slutkund. Det betyder även att vi vågar påstå att vi har det bästa kött man kan finna på marknaden.
Vi tar betalt för det du faktiskt får. Du betalar för det som ligger i lådan du beställt. Inte som de flesta av våra konkurrenter som anger priset för slaktkropp istället. En slaktkropp är vad djuret väger efter att det är flått samt huvud och klövar avlägsnat. En slaktkropp är alltså en benämning på ett djur som är klart för att styckas. Ett mindre djur som rådjur och dovhjort består i den benämningen till ca 50 % ben. Ett detaljstyckat djur består bara av kött om du inte väljer revben, racks, kotletter, helstek eller sadel, där en mindre mängd ben följer med detaljen. Du kan således inte jämföra priser mellan på köttlådor med detaljsstyckat beräknat på vikten i lådan med detaljstyckat kött som anger priset på slaktkropp.
Det finns massor av smaskiga recept på viltmat.nu
Viltmarken är ett nystartat företag med gedigen kunskap. Vi har arbetat med vilt sedan flera decennier tillbaka. Allt från professionell förvaltning av vilt, till jakt och slakt. Vi vågar påstå att vi sitter på kunskap som ytterst få i landet har när det gäller från skott till frys. Och framför allt vågar vi använda vår kunskap att hänga vårt vilt och ta ut några kronor extra för det. Därför får du ett kvalitetskött som är svårslaget när du handlar av oss. Att vi sedan brinner för jakt, slakt och vilt gör inte saken sämre, vi gör det vi är bra på. Och gillar! Vår styrka ligger i att vi brinner för det vi gör, samt att vår småskalighet gör det möjligt att ge kunden det han eller hon önskar.
Viltet tas tillvara i en nybyggd vilthanteringsanläggning norr om Gävle. Vi är en av tre anläggningar i Sverige som får ta om hand om alla viltslag. Vilda fåglar (ex fasan, tjäder), vilda klövdjur (ex älg, rådjur, vildsvin), vilda däggdjur förutom vilda klövdjur (ex björn, hare, bäver) och hardjur (kaniner och harar). Ganska rolig indelning om du frågar mig men så har livsmedelsverket bestämt att det skall vara.
Vår första kund var en vegetarian som kunde tänka sig äta viltkött. Det tycker vi säger allt om vilken status viltkött har fått i Sverige, vilket det också förtjänar.
Ett tips är att köpa en mindre frys som du kan lägga ner ditt vilt i. Det är smart eftersom det är kort säsong och en halv älg väger 60 kilo. Däremot klarar du dig på ett vanligt frysfack om du bara skall ha ett rådjur.
Fördelen med att köpa hela djur är att jag kan exakt tala om var det kommer ifrån. Och när vi börjar känna varandra kan jag plocka fram det vilt du verkligen vill ha. En fet septemberälg eller ett magert rådjur i januari. En liten rödgris eller en fet gylta, det beror helt på vilken smak man har och vad man önskar. Köper man bara styckdetaljer blir det ogörligt att veta vilket djur det kommer ifrån.
Och med en frys så har du hela tiden bra kvalitetskött hemma. Du får dessutom plats med lite olika viltarter att kanske blanda färs med eller variera med.
Tips från läktaren
Tina upp ditt kött i god tid. Ta fram det dagen innan och lägg det i kylen.
Ta fram det tinade köttet och lägg det i rumstemp ett par timmar innan du skall tillaga det. Då kyler du inte ner stekpannan när du skall steka det. Köttet blir då stekt istället för kokt!
Ett kött från viltmarken är det kvalitetsstämpel på! Du kan med gott samvete äta blodigt kött. Själv lågtempar jag det mesta köttet på 125 grader i ugnen och tar ut det på 56 grader och låter det vila i 10 min. Köttet är då blodigt och saftigt. Samtliga vildsvin är trikintestade så det finns ingen anledning att låta temperaturen stiga till 70 grader på dem som tidigare var rekommendationen. Det innebär att du kan äta en saftig vildsvinsstek också.
Att blanda vildsvinsfärs och dovhjortsfärs ger helt sagolika hamburgare!
Eftersom vi hänger vårt vilt så länge så kan du använda alla detaljer från mindre vilt till söndagsmiddagen. Ett ytterlår från en dovhind kan du med lätthet göra cm tjocka skivor och steka som om det vore en ryggbiff!
Tycker du att en hel älg blir dyr. Gå ihop med några grannar och dela upp den på högar lagom för din plånbok. Då kan du ändå beställa en älg som just du vill ha den!
Fundera igenom vad du vill ha och skicka ett mail på kalle@viltmarken.se eller ring så bokar vi upp ett djur till dig till hösten. Eftersom vi bara kör igenom ett begränsat antal vilt så är det först till kvarnen som gäller. Och de som beställer hela djur har förtur!
Gå till viltmat.nu för recept