Styckdetaljer

Filé Bästa biten enligt många, filen använder djuret när den skall kissa och bajsa, alltså den mest vilande muskeln i kroppen!
Ryggbiff En superbit, enligt mig bästa biten på dov, rådjur, mufflon.
Entrecote Sitter framför biffen och har lite mer bindväv, enligt mig bästa biten på älg och kron!
Innanlår Bästa steken på djuret, nästan samma klass som rygg biff!
Sadel Hel rygg med ben, biffen och entrecoten sitter kvar på den, samt fileerna
Racks Ryggbiffen som sitter kvar på revbenen men inte ryggraden, snygg matdetalj
Rostbiff Sitter högt på rumpan och består av flera småstekar, en höjdarstek
Franssyska Största steken, mycket “senor” och bindmedel, på mindre djur helt okej som söndagsstek, större djur som torsdagsstek
Ytterlår Grovfibrig stek som på större djur gör sig bäst i grytor eller rulader. På mindre djur supergod och mör.
Rulle Segaste steken på djuret, många röker den biten. På rådjur och dov funkar den som biff om den är välhängd
Helstek Med eller utan ben, alla stekar kvar. Vanligt på rådjur som rökdetalj på julen.
Bogstek Lite olika beroende på var man tagit den, men duger bra som stek om den är välhängd. Alltid bra som kokkött då den innehåller bindväv.
Lägg Kött från nedre delen av benen, massor av bindväv som lämpar sig för långkok. Smakrikt pga av all bindväv
Färs Kött som inte lämpar sig som stek, Ofta delar från bogen, lägg och slagsidor.
Märgben Perfekt till buljong.
Fett Den mesta smaken sitter i fettet eller bindväven. Därför sparar vi ofta fettet på stekarna för att ge smak till tillgagningen.
Hals Från vilsvin, ett superkött som gör sig på grillen
Högrev Ett kött med mycket insprängt fett och bindväv. Segt men smakrikt. För grytor eller lång tillagning